Voda i vodik

🗺 Kulturna blaga u podmorju
Silva Kukoč, dipl. arheolog, viša stručna savjetnica u Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Konzervatorskom odjelu u Splitu, prezentirat će nekoliko najinteresantnijih podvodnih lokaliteta kroz kratki opis i fotografije te predstaviti kulturno-turistički vodič “Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“.

♻️ Predavanje o otpadu iz mora
Dr.sc. Pero Tutman, znanstveni savjetnik Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, govorit će o otpadu u moru kao jednoj od glavnih prijetnji morskim ekosustavima kako na globalnoj razini, tako i u Mediteranu, zbog svojih ekoloških, ekonomskih, sigurnosnih, zdravstvenih i kulturnih utjecaja.

🚗 Automobili na vodik: znanstvena fantastika ili stvarnost
Prof. dr. sc. Frano Barbir, šef Katedre za termodinamiku i termotehniku pri splitskom FESB-u, objasnit će kako rade automobili na vodik te odakle i kako se proizvodi vodik. Prikazat će povijest razvoja takvih automobila i sadašnje stanje te prodiskutirati njihova budućnost. Usporedit će ih s električnim automobilima s baterijama i odgovoriti na pitanje može li automobil ići na vodu.

🌱 Transplantacija morske cvjetnice
Fedra Dokoza, predstavnica Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, govorit će o Posidoniji oceanici, biljci nazvanoj po bogu Posejdonu, vladaru mora i zemljotresa, endemskoj vrsti cvjetnice Sredozemnog mora, koja pruža dom više od stotinu različitih algi i životinja. Iako poznata i pod nazivom ”pluća mora”, njezino razaranje je svakodnevno. Sidrenje, otpad, ribolov, kako i zašto je ugrožavamo, na koji način je zaštititi te kako je protekao pilot projekt njene transplantacije ispod površine mora?

Izvor slike.