Back to Top

Natječaj za treću zbirku – produžen rok za prijave do 1. 12.!

Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST raspisuje natječaj za zbirku kratkih priča.

Uvjeti natječaja:

  1. Prihvaćaju se priče pisane u žanrovima fantastike (fantasy), znanstvene fantastike, alternativne povijesti, horora s elementima fantastike i/ili znanstvene fantastike i priče s nadnaravnim elementima.
  2. Tema natječaja vezana je uz temuFantaSTikona 2021.: narodne predaje naših krajeva. Podrobno objašnjenje teme možete pronaći na kraju teksta natječaja.
  3. Radovi trebaju biti dužine do 10.000 riječi, poštivati općenita pravila za kratku priču te ne smiju biti prethodno objavljeni na bilo koji način.
  4. Odabranim autorima/cama nije dozvoljeno na bilo koji način objaviti prijavljenu priču dok se ne održi predstavljanje zbirke na FantaSTikonu 2021. ili drugom događanju u organizaciji Udruge F&ST.
  5. Priče mogu biti na hrvatskom, srpskom, bosanskom i engleskom jeziku. Priče moraju biti pisane latiničnim pismom. Priče moraju biti lektorirane.
  6. Priče kojima autori nisu napravili niti pravopisnu i gramatičku provjeru (npr. putem MS Office Worda ili online servisa poput ispravi.me) automatski će biti diskvalificirane bez daljnjeg čitanja.
  7. Prijavitelji mogu biti iz cijeloga svijeta, dok god poštuju pravilo jezika.
  8. Svaki prijavitelj ima pravo poslati samo jednu priču.
  9. Prijava će biti automatski diskvalificirana ako priča na bilo koji način promiče i zagovara mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju.

Rok za prijavu je 23:59, 1. studeni 1. prosinca 2020. godine.

Priče treba poslati na natjecaj@udrugafst.hr.

U naslovu e-maila treba stajati naznaka „Za zbirku”, a u tekstu maila treba navesti ime i prezime, godinu rođenja i adresu stanovanja prijavitelja/ice.

Žiri će odabrati najbolje radove za zbirku priča koja će biti objavljena u barem jednom elektroničkom obliku, a ovisno o sredstvima i u tiskanom obliku.

Autori/ce odabranih radova neće biti honorirani i zadržavaju svoja autorska prava te u slučaju tiskanja imaju pravo na autorski primjerak zbirke koji će biti moguće preuzeti na FantaSTikonu 2021. ili im na njihov zahtjev može biti poslan poštom.

Udruga F&ST ima pravo koristiti priče i njihove dijelove u svrhu promocije, uz uvjet navođenja autorstva.

Autor/ica najbolje priče bit će okrunjen/a trećom nagradom FantaST i prigodnim poklonima.

Žiri zadržava pravo ne dodijeliti nagradu za najbolju priču ukoliko smatra da nijedna prijavljena priča ne zadovoljava kvalitetom.

Molimo, pažljivo pročitajte pravila natječaja, tema ima nekoliko specifičnosti koje je važno znati.

Tema ovogodišnjeg natječaja jest: „lažne legende“

Od vas tražimo da osmislite svoju legendu. Za uzor vam mogu poslužiti legende iz svakog kutka svijeta, ali prepričavanje ili obrada postojećih legendi nije dozvoljena.

Datu, novostovrenu legendu potrebno je povezati uz neko mjesto, neki postojeći objekt koji se nalazi unutar granica RH. To može biti proplanak u šumi, oronuli spomenik u napuštenom selu, ulična svjetiljka u najprometnijoj ulici u gradu… Vama je na izbor.

Lokaciju objekta uz koji je legenda vezana potrebno je poslati u obliku geografskih koordinata, koje će biti objavljene uz svaku izabranu priču.

Priča koja nema lokaciju bit će automatski diskvalificirana.

Stil legende ne mora odgovarati lokalitetu. Iako su granice unutar kojih moraju padati date koordinate ograničene na Hrvatsku, to ne znači da indijanske mudrosti, dašak istoka ili autorov potpuno osobni stil nisu dobrodošli. Uzmite si slobodu i stvorite nešto originalno.

Radujemo se vašim pričama i putovanjima na mjesta koja smo možda već posjetili… ali nikada ovako.