Back to Top

Predavanje Josipa Ćirića o robotskoj etici

Roboti, četvrta industrijska revolucija, etično pokoravanje čovječanstva, 100. obljetnica rođenja Asimova i jedan jedini, neponovljivi profesor Ćirić.

Ako ste ikada bili na ijednom njegovom predavanju, znate da vas čeka prava poslastica, bez obzira na temu.
Ove će godine, povodom 100. obljetnice rođenja Isaaca Asimova, predstaviti “pregled gdje smo došli s pokušajima robotske etike. Od četiri zakona robotike do prvih stvarnih zakonskih okvira koji reguliraju područje umjetne inteligencije i robotike. S nadolazećom četvrtom industrijskom revolucijom i lekcijama koje smo stekli iz prethodne tri, pitanje je koliko se uopće razlikuju znanstvena fikcija i humanističke znanosti. Hoće li filozofe napokon zamijeniti Velika misao ili imaju još koji etički paradoks u rukavu?”

Josip Ćirić je izvanredni profesor filozofije na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Već dvadeset godina bavi se popularizacijom društvenih i humanističkih znanosti i znanstvene fikcije. Pokrenuo je fanzin “Faust”, izborni kolegij “Znanstvena fikcija i filozofija”, a ponekad ga zovu i u medije kad im zatreba SF geek s diplomom.