Back to Top

Fizičar svjetskog renomea

Veliki svjetski fizičar elementarnih čestica prof. dr. sc. Goran Senjanović će nam govoriti upravo o svom području, a posebno o misterioznim neutrinima, milijarde i milijarde kojih prolaze kroz vas dok ovo čitate.

Više o predavanju:

Centralna karakteristika Standardnog kozmološkog modela, poznatijeg pod imenom Big Bang, jest da postaje sve hladniji i sve veći. U svojoj dalekoj prošlosti je bio toliko vruć da su mogle postojati samo elementarne čestice od kojih su napravljeni atomi, a od atoma je sastavljen i cijeli svemir. Ovo predavanje daje pregled fizike elementarnih čestica i njihove uloge u evoluciji svemira. Naročita pažnja je posvećena misterioznim neutrinima – milijarde i milijarde njih prolaze kroz vas dok ovo čitate.

Više o počasnom gostu:

Goran Senjanović je veliki svjetski fizičar, profesor emeritus na International Centre of Theoretical Physics (ICTP), jednom od najvažnijih instituta teorijske fizike na svijetu, a trenutno radi i kao profesor na prestižnom Ludwig-Maximilians Sveučilištu u Münchenu (LMU). Svojim idejama i radom dostigao je status jednog od svjetski najrenomiranijih znanstvenika u području fizike elementarnih čestica, gdje je posebno doprinio razvoju i razumijevanju fizike neutrina, ujedinjenju fundamentalnih sila, narušenju broja leptona i bariona, te teoriji supersimetrije.

Njegov znanstveni članak „Neutrino mass and spontaneous parity nonconservation“ (hrv. „Neutrinska masa i spontano narušenje pariteta“) spada u klasike fizike elementarnih čestica i do danas je citiran više od 7500 puta, što ga je stavilo na listu najcitiranijih radova svih vremena u tom području.

#10fantastikon#10fst#FantaSTikon#split#fesbFESB