Back to Top

Robotski sustav s FER-a: Revolucija traganja na moru

Sa zagrebačkog FER-a nam dolazi poslijedoktorska istraživačica i asistentica dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira koja će predstaviti autonomni višerobotski sustav za operacije nadzora i intervencije na moru, nagrađen u veljači ove godine na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju.

Više o predavanju:

Ovo predavanje donosi opis inovativnog sustav višerobotskih sustava dizajniran za nadzor i intervenciju na moru. Centralna točka je besposadni brod – katamaran vrhunske tehnologije koji surađuje s više bespilotnih letjelica. Sinergijski pristup omogućava učinkovite i sveobuhvatne pomorske operacije. S primjenama od praćenja okoliša do misija traženja i spašavanja, predavanje ističe potencijalni utjecaj ove tehnologije na napredak u pomorskoj robotici. Ovo rješenje je na samom rubu tehnoloških mogućnosti i donosi niz inovacija te je kao takvo nedavno pobijedilo na jednom od najvećih svjetskih robotičkih natjecanja – MBZIRC.

Više o predavačici:

Barbara Arbanas Ferreira je poslijedoktorska istraživačica i asistentica na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Dobila je doktorat znanosti iz elektrotehnike u veljači 2022., s fokusom na “Decentralizirano planiranje misija za heterogene robotske timove”. Sa stručnim temeljem iz računalnih znanosti, njezina ekspertiza obuhvaća koordinaciju višerobotnih sustava, distribuiranu umjetnu inteligenciju, raspoređivanje i optimizaciju. Barbara aktivno doprinosi međunarodnim i nacionalnim istraživačkim projektima te je nedavno bila voditeljica UNIZG-FER tima na natjecanju robotike MBZIRC 2023.

#10fantastikon#10fst#FantaSTikon#split#fesb#ferzagrebFESB