Back to Top

FantaSTikon 2020.

Kada: 17.-19. 7. 2020.
Gdje: Discord server Udruge F&ST (https://discord.gg/AdQAwSp)

Glavne podteme kona:
Italija
pod morem

Zanimljive obljetnice kojih ćemo se bar malo dotaknuti:

100 godina od rođenja SF velikana Isaaca Asimova
100 godina od rođenja stvaratelja kultne Dine Franka Herberta
150 godina od objavljivanja Jules Verneovog proto-SF romana 20 000 milja pod morem¸
130 godina od smrti Carla Collodija, stvaratelja Pinokija

 

PROGRAM

 • nagradno video cosplay natjecanje i chat samo za cosplayere;
 • veliki Geek Trivia Quiz i još 5 nagradnih kvizova preko online platformi:
  • Lego Videogames Quiz,
  • Morski spisi,
  • Quiz about screenshots and quotes from movies and TV shows,
  • Ronjenje za odgovorima – pop kultura u morskim dubinama,
  • Vampiri u pop kulturi;
 • tri dana online društvenih igara i nekoliko online nagradnih turnira:
  • Race for the Galaxy – osvojite galaksiju za kartaškim stolom, klasik, core izdanje,
  • Tzolk’in: the Mayan Calendar – tisućljetni trudi izumrle civilizacije u 26 dana igre. Kuruza,
  • K2- Osvajanje planinskih vrhova u vrlo tečkim uvjetima;
 • Pen&paper kampanje:
  • One-shot DnD5e kampanja by Davor Kolenc (Zmajeva Garaža)
  • One-shot Pathfinder 2 by Ivan Cesar (Pathfinder Society)
 • književni kutak – tekstualna chat soba s izazovima za pisanje mini priča;
 • kratki SF film talijanskih autora, prikladan za uzrast srednje škole i starijih: Souvenir, Apparatus G Studio, redatelj i tvorac Gabriel Covacich, priča i suredateljstvo Mario Orman, 6′ –SF horror o budućnosti ljudskog roda.

 

POČASNI GOSTI:

 

Francesco Verso

Francesco Verso je višestruko nagrađivani talijanski SF pisac i urednik. Objavio je Antidoti umani, e-Doll, Livido, Bloodbusters i Icamminatori. Livido (kojeg je na engleski prevela Sally McCorry pod nazivom Nexhuman) i Bloodbusters su objavljeni I u SAD-u, UK i Kini (da, toj Kini). Kao urednik rad na multikulturalnom projektu Future Fiction u kojem objavljuje najbolje SF prijevode iz 20 zemalja svijeta s 8 različitih jezika. Projekt je dobio Best Publisher Award na EuroConu 2019. u Belfastu, a više o njemu možete pronaći na www.futurefiction.org.

Francesco će na FantaSTikonu ponuditi bogat program, a dio naših organizatora koji ga je upoznao i slušao na Refesticonu prošle godine u Bijelom Polju (Crna Gora) s oduševljenjem priča o njegovim predavanjima, količini znanja koju ima i načinu na koji ga prenosi.

1) Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future

Solarpunk je novi žanr koji se fokusira na političke prakse i eksperimentiranje s alternativnim tehnologijama. Solarpunk pokušava spojiti ekološki održiva rješenja  s nadolazećim tehnologijama poput CRISPR-Cas9, 3D printanja, Big Dana, umjetne inteligencije i prostetike, kako bi se nadišli izazovi koje pred čovječanstvo postavljaju hiperkapitalizam i biolitičke struje. S porijeklom iz SF-a i radikalnog očuvanja okoliša, solarpunk promovira decentraliziranu infrastrukturu, uključivanje zajednice i učini-sam stavove.

2) Anatomy of Future Bodies  

U svojih 5 objavljenih romana, Francesco Verso istražuje različite načine kako ostvariti neku vrstu transhumanizma koja bi mogla voditi do posthumanizma. Upotrebljavajući raznolike SF tehnologije poput kiberpankovskih umetaka, 3D printanih proteza, uploadanja uma, umjetnih tijela stvorenih po uzoru na biološke organizme te nanotehnologije, njegove priče propitkuju samu narav ljudskih bića i često dvosmislene odnose koje imaju s tehnologijom kao alatom za nadvladavanje svih bioloških granica.

3) EuroCon 2021.

Razgovor o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi.

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku.

 

Luca Enoch

Majstor u dizajnu stripa i pisanju scenarija, crtač posvećen fantastičnim temama i svjetovima. Za vrijeme tridesetogodišnje karijere radeći za talijanske i francuske izdavače stripa, (su)kreirao je mnogo različitih likova, svjetova i priča. Najveći dio svoje kreativne energije posvetio je stvaranju „čistog fantasyja“ kroz svoj najpoznatiji serijal Dragonero, jednu od modernih perjanica strip kuće Bonelli, koji izlazi i u Hrvatskoj (u izdanju Libellus). Uz Dragonero, poznat je i po likovima Spralyiz, Legs Weaver, Gea, Lilith i drugima. Održat ćemo intervju s autorom na engleskom jeziku.

 

Mateo Andrijanić – Lav Krstitelj

Mateo Andrijanić, umjetničkim imenom Lav Krstitelj, Concept Artist u filmskoj industriji iz Šibenika, sudjelovao je u više različitih projekata od TV emisija visoke produkcije, filmova do VR iskustava. Od projekata izdvajamo Carnival Row breakdown by Pixomondo i Midway, a skriva i pokoji trik u rukavu.

Održat će edukativno predavanje na temu vizualnog storytellinga. Kako redatelji, slikari i umjetnici putem same namjere daju značenje najjednostavnijim geometrijskim oblicima te zašto ih mi čitamo tako.

 

POSEBNI GOST: UPA Rostrum

Udruga koja promovira ronjenje i ekologiju i bilo kakav oblik suživota čovjeka s morem održat će prezentaciju o ronjenju i svemu što se susreće pod morem.

 

 

I JOŠ…

Dobrotvorni DnD

Davor Gašparević AKA MinMaxMunchking, Dungeons&Dragons 5e Dungeon Master i youtuber održat će dobrotvorni live prijenos dinamične potjere za kradljivcima Planarnog Pehara.

Doniranjem putem platforme PayPal možete izravno utjecati na tok prijenosa dok se pustolovi bore i preživljavaju pokušavajući uhvatiti zlikovce. Hoće li ih uspjeti uhvatiti prije nego bude prekasno?

Sve donacije prikupljene u tijeku prijenosa, osim provizija koje uzimaju platforme za prikupljanje donacija, namijenjene su štićenicima Dječjeg doma Maestral. Sve donacije će biti transparentno obznanjene na kraju prijenosa i na YouTube kanalu “YouTube Super Chats“.

 

Udruga F&ST: izdavačka djelatnost

1) Pasta Italiana al’ mare

Predstavljamo drugu fantastikonovsku zbirku kratkih žanrovskih priča i dodjeljujemo drugu nagradu FantaST.

2) FantaSTine

Već godinu dana ekipa mladih marljivo radi na žanrovskom e-zineu za mlade – šaren, bogat i raznolik, ima već tri broja puštena u svijet.

 

Filmski program

1) Slice of Life je originalni kratki znanstvenofantastični film koji je upravo dobio nagradu SFera za posebno ostvarenje. Cijeli je snimljen upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, u maloj garaži iznad Zagreba, bez upotrebe CGI metoda.

2) Making of Slice of life će nam pokazati kako je taj proces izgledao i na koje su se sve načine snalazili.

 

Giampietro Casasanta

Dr. sc. Giampietro Casasanta diplomirao je fiziku 2008., a doktorat je stekao na Sveučilištu u Rimu 2011. u području daljinskog istraživanja. Trenutno radi na istraživanju atmosfere pri Institute of Atmospheric Sciences and Climate (ISAC-CNR). Proveo je devet mjeseci tijekom zime 2015.-e  u potpunoj izolaciji s osnovnom posadom od 13 ljudi u talijansko-francuskoj postaji Concordia koja se nalazi na Anktarktici, 1200 km od obale.

Pričat će o svom iskustvu i istraživanjima na engleskom jeziku.

 

Amy Lusher

Dr. sc. Amy Lusher utjecajna je znanstvenica pri Norwegian Insittute for Water Research koja se primarno bavi onečišćenjem mora. Gotovo cijelo desetljeće jedna je od vodećih znanstvenica u području mikroplastičnog otpada i (ko)autorica je brojnih znanstvenih publikacija. Njeno trenutno istraživanje fokusirano je na distribuciju, interakciju i potencijalne posljedice mikroplastike u morskom okruženju. U svom predavanju Big Plastic, Little Plastics and Plastic Fish govorit će o plastičnom otpadu u moru na engleskom jeziku.

 

Josip Ćirić

Roboti, četvrta industrijska revolucija, etično pokoravanje čovječanstva, 100. obljetnica rođenja Asimova i jedan jedini, neponovljivi profesor Ćirić.

Ako ste ikada bili na ijednom njegovom predavanju, znate da vas čeka prava poslastica, bez obzira na temu.
Ove će godine, povodom 100. obljetnice rođenja Isaaca Asimova, predstaviti “pregled gdje smo došli s pokušajima robotske etike. Od četiri zakona robotike do prvih stvarnih zakonskih okvira koji reguliraju područje umjetne inteligencije i robotike. S nadolazećom četvrtom industrijskom revolucijom i lekcijama koje smo stekli iz prethodne tri, pitanje je koliko se uopće razlikuju znanstvena fikcija i humanističke znanosti. Hoće li filozofe napokon zamijeniti Velika misao ili imaju još koji etički paradoks u rukavu?”

Josip Ćirić je izvanredni profesor filozofije na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Već dvadeset godina bavi se popularizacijom društvenih i humanističkih znanosti i znanstvene fikcije. Pokrenuo je fanzin “Faust”, izborni kolegij “Znanstvena fikcija i filozofija”, a ponekad ga zovu i u medije kad im zatreba SF geek s diplomom.

 

Davor  Šišović

Utemeljitelj Jules Verne Kluba u Pazinu i pokretač Dana Julesa Vernea u Pazinu, proučavatelj Verneova života i djela, urednik nekoliko hrvatskih izdanja Verneovih romana će vas uvesti u fantastične svjetove Julesa Vernea, poznatog kao oca znanstvene fantastike, za kojeg se kaže da je navijestio mnoge izume i nove tehnologije koji će dosta kasnije biti ostvareni, a pisao je i o našim krajevima. Svijet ove godine obilježava obljetnicu izlaska jednog od najpoznatijih Verneovih romana, “40.000 milja ispod mora”, dajući nam priliku da razmotrimo što mislimo da znamo o ovome piscu, a što možda ipak ne znamo…

 

Aleksandar Žiljak

Aleksandar Žiljak je poznati i nagrađivani pisac i ilustrator, redoviti gost na većini naših konvencija, a i na ponekoj u inozemstvu, poput Eurocona 2017. u Dortmundu na kojem je bio Guest of Honor.

Ove nam godine govori o morskim čudovištima koja još od antike ispunjavaju pomorce strahom. Morske zmije, krakeni, balene, divovske lignje – neka su ostala u domeni mašte, a za neka se pokazalo kako su sasvim stvarna.

Uz predavanje o (ne)stvarnim morskim čudovištima, predstavit će i svoju novu knjigu teorije “Zvijezde u noći”. Radi se o zbirci predavanja o SF i fantasy filmu u nakladi Hangar7.

 

Dalibor Perković

Što se dogodi kad se u klasičnu space-operu s ponešto pucačine i jurnjavom po svemiru umiješaju politika, ideologija, obiteljski odnosi, ne-interesi tuđinskih civilizacija, zavjere, podzavjere i još mnogo toga?
Ne, odgovore nećete dobiti na prezentaciji “Rakove djece” jer ćete za to ipak morati pročitati roman, ali ćete moći vidjeti, opipati i onjušiti korice te priupitati autora (a i njega možete opipati, dapače!) je l’ on naš il’ nji’ov i di je bio ’41., ’45., ’48., ’52., ’80., ’91., ’95., ’99. i ostalih godina koje vam mogu pasti na pamet.

Dalibor Perković pretpotopni je fan SF-a, a pisanjem se bavi tek nešto kraće. Povremeno objavljuje već dvadesetak godina, a ovo mu je drugi roman. U slobodno vrijeme predaje fiziku po kućama, dok u posljednjih deset godina u kasne noćne sate pokušava zagorčavati život raznim ministrima obrazovanja za što nije potpuno siguran koliko mu uspijeva.

 

Luca Malisan

Profesionalni crtač stripa i ilustrator Luca Malisan trenutno radi za poznatu talijansku kuću Sergio Bonelli na serijalu Dragoneru, za francusku kuću Glénat na serijalu Les Seigneurs de la Terre te za francusku kuću Delcourt na serijalu GoFast!

Na engleskom jeziku će nam predstaviti projekte na kojima trenutno radi, uključujući neke ilustracije i table koje još nisu objavljene, a pričat će i o svojoj karijeri i načinu rada. Nakon toga će demonstrirati upotrebu kombinacije 3D tehnika s 2D crtanjem.

 

Zajednica Talijana Grada Splita (Krešimir Ćurković i Damira Sisgoreo)

Predstavnici Zajednice Talijana Grada Splita održat će predavanje na temu znanstvene fantastike u talijanskoj književnosti te će se naznačiti rad Zajednice kroz širenje talijanskog jezika i kulture.

 

Sara Nikšić

Sara Nikšić je na doktoratu u Škotskoj gdje istražuje pjesmu grbavih kitova. U slobodno vrijeme se bavi produkcijom elektronske glazbe i raznim znanstveno-umjetničkim projektima. Prošle godine je izdala album o pjesmi kitova na kojem je surađivala s glazbenicima iz cijelog svijeta i koji je dobio nekoliko nagrada. U svom će predavanju govoriti o tome što je bioakustika, zašto je zvuk posebno bitan podvodnim životinjama, imaju li životinje kulturu te zašto kitovi pjevaju. Uz odgovore na ta i još neka pitanja, Sara će pričati i o tome kako je nastao album Canticum Megapterae – Song of the Humpback Whale, kojeg ćete imati priliku i poslušati.

 

Udruga Sunce

Osnovana je 1998. godine kako bi odgovorila na rastuću potrebu neovisnim i stručnim tijelom koje će ponuditi rješenja u pitanjima zaštite okoliša i prirode. Govorit će nam o biljci Posidonia oceanica, nazvanoj po bogu Posejdonu, vladaru mora i zemljotresa. Endemska vrsta cvjetnice Sredozemnog mora, koja pruža dom više od stotinu različitih algi i životinja. Iako poznata i pod nazivom ”pluća mora”, njezino razaranje je svakodnevno. Sidrenje, otpad, ribolov, kako i zašto je ugrožavamo, na koji način je zaštititi, te kako je protekao pilot projekt njene transplantacije ispod površine mora?

 

Romana Jadrijević Lozančić

Najlakši način za preporučiti nešto za čitanje, bilo drugome ili sebi, jest jasna i sveobuhvatna bibliografija nekog područja. Gradeći na pokušajima (i uspjesima) drugih, magistra knjižničarstva, jedna od osnivača Udruge F&ST i pokretača FantaSTikona, izrađuje bibliografiju hrvatske spekulativne fikcije od 1990. pa nadalje, a jednog dana planira i naprije.

 

Živko Kondić – Zhillustrator

Dugogodišnji freelance slikar, čiji stil oslikava malo slobodniji pristup digitalnoj umjetnosti, Živko je ljubitelj boja, pastoralnog i znanstvenofantastičnog. Njegov Uvod u svet digitalnog crtanja i slikanja je online radionica pogodna za početnike, u kojoj će razgovarati o početnim koracima u digitalnoj umjetnosti, kroz primjere i demonstraciju.

 

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje (CG) i Dragić Rabrenović

Refesticon je prvi i jedini festival te vrste na području Crne Gore. Ima partnerske festivale i konvencije u Splitu, Pazinu, Zagrebu, Celju, Beogradu, Zenici… Dragić Rabrenović, osnivač i organizator Refesticonaa, novinar i pisac kratkih priča koje su objavljene u mnogim zbirkama u regiji, predstavit će aktivnosti projekta, cilj pokretanja festivala i suradnje organizacija i autora iz država Zapadnog Balkana.

 

Darius Hupov i Marius Gordan (Rumunjska)

Članovi kluba „Syndicate 9“ iz Temišvara predstavit će TheGalacticImaginariumF‎ilm Festival (TGIFF), prvi međunarodni filmski festival u žanrovima znanstvene fantastike i fanatsyja u Rumunjskoj, koji će se održati u rujnu 2020. godine.

 

Tomislav Čipčić

Game designer iz Splita će podijeliti svoja iskustva u izradi i izdavanju igre. Da pomogne savjetom i možda motivira još nekog da napravi isto.

 

Nikolina Kukoč

Splitska Luna Lovegood će održati magičnu radionicu za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Pod njenim budnim okom, učit ćete o magičnim zvijerima i stvarati vlastite magične zvijeri. Upoznat ćete se s čarobnim napitcima i njihovim magičnim svojstvima.

 

Javor Trnovit

Bruno Delonga, mladi glazbenik iz Sinja, već duže vrijeme radi na umjetničkom projektu Javor Trnovit koji predstavlja njegov alter ego u vlastitom fantasy svijetu i njegove alegorijske avanture. Ideja je nastala kroz godine i razvijala se inspirirana mnogim književnim djelima, računalnim i društvenim igrama, kao i prirodom, snovima i narodnom predajom.

 

Zahvaljujemo svim našim donatorima bez kojih FantaSTikon ne bi bio moguć, a posebno Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Fakultetu  elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split i Gradu Splitu.