Back to Top

Cosplay natjecanje 2020. – online

Prihvatljivi kostimi
Prihvatljivi kostimi moraju biti izrađeni po uzoru na postojećeg lika iz knjiga, filmova, serija, igara, animea, pjesama i slično. Prihvatljive teme kostima obuhvaćaju sve podžanrove fantasyja i znanstvene fantastike (da, tu ubrajamo i ostale žanrove ako djelo i sam kostim imaju elemente fantasyja i znanstvene fantastike). Originalni likovi, fan art, gjinka likovi i likovi iz religijskih tekstova se za ove svrhe neće razmatrati.

Prijave na natjecanje
Cosplayeri se mogu prijaviti na poveznici. Prijaviti se mogu samo punoljetne osobe (18+). Prijaviti se ne mogu pobjednik natjecanja od prethodne godine te članovi žirija za ocjenjivanje kostima u tekućoj godini.

Tijek natjecanja
Natjecanje će se odviti u subotu, a sastojat će se od 3 dijela:

1. Predocjenjivanje
2. Video clip performans
3. Proglašenje pobjednikâ
Svaki je natjecatelj dužan predstaviti se žiriju (ne mora biti u kostimu) u vrijeme i na Discord kanalu koje ćemo naknadno objaviti neposredno prije konvencije (u tabeli satnice na fantastikon.com/program). Sudjelovanje na predocjenjivanju je obvezno, a cosplayer koji ga propusti ispada iz natjecanja.

Ocjenjivanje kostima
Kostime će ocjenjivati žiri sastavljen od 3 člana.
Barem jedan član mora biti iz Izvršnog odbora Udruge F&ST.
Drugi član može, ali ne mora biti pobjednik cosplay natjecanja s prethodnog FantaSTikona (pobjednik sam odlučuje hoće li prihvatiti ovu dužnost).
Preostalog člana bira Vijeće FantaSTikona koje organizira konvenciju tekuće godine.
Kategorije nagrada
Natjecatelji mogu nositi više kostima za trajanje konvencije. Ocjenjuje se samo prijavljeni kostim, kojeg su natjecatelji dužni nositi u video chatu u subotu na dan natjecanja.
Zbog jednostavnosti, a s tendencijom promjene kako se konvencija bude razvijala, nagrade su Prvo, Drugo i Treće mjesto.
Kategorije za ocjenjivanje po prioritetu:

1. Umijeće izrade kostima (šivanje, izrada propa, oklop i slično) – 55% ocjene
2. Video clip performans (vlastiti performans, roleplay) – 45% ocjene