Back to Top

Igram da ne ostarim: Sjaj, ludi dijamante! – Splendor

Originalni članak možete pronaći ovdje.

Dizajnerima modernih društvenih igara jasno je da su ljudska bića poput šnjofavaca – teško odolijevaju svjetlucavim predmetima. Međutim, sjaj može privući, no ne nužno i zadržati. Srećom, kutija igre s kojom ćemo se danas upoznati ne mora strepiti od prašine na polici. Uz primamljivu temu trgovine draguljima u sebi krije izvrsno balansiranu igru (naizgled) jednostavne mehanike i opasno zaraznog karaktera. Stoga ne čudi što je od izdavanja 2014. godine jedna od najigranijih u svijetu igara. Dame i gospodo, predstavljam vam – Splendor!

Radnja ove igre za 2-4 igrača smještena je u renesansno doba, a igrači preuzimaju uloge trgovaca draguljima. Trgujući rubinima, safirima, dijamantima, smaragdima i oniksima, utrkuju se za prevlast i pokušavaju privući pozornost važnih plemića (ili potajno proučavaju horoskop i otvaranje čakri). Treba imati na umu da su plemići ipak bili influenceri toga vremena. Pridobiti jednoga da nosi vaš nakit u rangu je s tim da vas danas na Instagramu promovira Kim Kardashian. Među potencijalnim kupcima tako su se našli kraljica Elizabeta, Katarina de Medici, pa čak i strašni sultan Sulejman koji je, kad nije oslobađao svijet od nevjernika, bio brižan suprug koji je redovito izrađivao nakit svojoj ljubljenoj Hurrem. (True story, gledali smo na RTL-u.)

Trgovci, naravno, započinju malim zalogajima. U početku samo nabavljaju dragulje. (Pretpostavljam da su svi digli nekakav kredit, ali u svakom slučaju uvjerena sam u njihovo poštenje.) S vremenom otvaraju obrte i počinju se baviti prodajom. Polako se šire na rudnike, postavljaju se na noge i ostvaruju važne suradnje. Ugled se diže, društveni bodovi se nagomilavaju. Roba se prevozi i nudi na stranom tržištu. Potražnja je velika te privlači i slavne face. Cijene skaču u nebo. Jedini trn u oku su drugi draguljari koji ne odustaju u namjeri da pobijede u ovoj igri novca i moći. Jer, više nije stvar u prihodu – krediti su otplaćeni, obitelji su razmažene. Sada se sve svodi na ugled i položaj u društvu. Čak i pod cijenu smrti. (Nije, šalim se, samo se zbrajaju bodovi.)

Igra završava kada jedan igrač skupi 15 bodova na karticama, uključujući i one s plemićima. Igrači koji su po redoslijedu nakon njega imaju još jednu šansu prestići ga. Potom najčešće slijedi još jedna partija. Pa još nekoliko, jer Splendor ima takav utjecaj na ljude. U prilog mu ide i to što partija traje oko pola sata (ovisno o iskustvu igrača). Razlog zašto je toliko igran krije se i u tome što faktor sreće nije velik. Naravno, uvijek se može dogoditi da ti protivnik uzme nešto ispred nosa ili pak da se karta s određenim resursom ne pojavljuje nekoliko krugova zaredom. Zato treba imati plan B i plan C. Očekuj najgore, nadaj se najboljemu.

Iako je Splendor sam po sebi sasvim dostatna porcija zabave, često se uz njega na policama nalazi i Cities of Splendor – kutija koja sadrži 4 proširenja. Ono što je zanimljivo je to što se na osnovnu igru mogu dodavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama. U igru ulaze nove kartice i bonusi koji proširuju mogućnosti te srednjovjekovne tvrđave koje joj dodaju sasvim novi element interakcije i sabotaže protivnikâ. Gotovo pa se osjećate kao da ste u svijetu europskog Srednjeg vijeka (ali ipak vrlo vjerojatnije kao da jašete zmaja i svrgavate Lannistere s prijestolja).

Splendor možete igrati već ove subote od 20:00 h na još jednoj Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona. Ulaz je besplatan, a voditelj ili netko od posjetitelja će vam rado objasniti pravila Splendora ili neke druge igre.

Piše:

Ivana Roguljić za Udrugu F&ST