Back to Top

Igram da ne ostarim: Tražim drvo za ovcu – Catan

Originalni tekst možete pronaći ovdje.

Mnogi poklonici igranja društvenih igara hobi su započeli jedne naivne večeri partijom strateške igre Catan (nekoć znane kao Settlers of Catan iliti Naseljenici otoka Catan). Koja se zatim prometnula u dvije. Tri. Dvadeset i sedam do idućeg tjedna. Nisu ni slutili.

Tijekom partije Catana sudionici, kojih može biti od dva do četiri, a s proširenjem i do šest, naseljavaju ovaj otok brojnih kontroverzi gradeći naselja, gradove i ceste na različitim teritorijima. Ovisno o tome koju su vrstu zemljišta zauzeli, bacanjem kockica dobivaju resurse za daljnju gradnju. Resursi su drvo, glina, žito, kamen i ovce. Ono što igru čini zanimljivijom je nasumično postavljanje polja prije svake partije, što isključuje mogućnost ponavljanja iste strategije i prisiljava na prilagodbu. Cilj igre je skupiti deset bodova, što se može i samom gradnjom (svako naselje vrijedi jedan bod, a svaki grad dva), no postoje još tri načina: bodovi na dodatnim karticama, najveća viteška moć i najdulja neprekinuta cesta. Igrači međusobno i s bankom mogu trgovati resursima, a ovisno o lukama koje kontroliraju nekim im resursima skače vrijednost. No vjerujte, nitko ne želi vašu ovcu.

Ponekad imate pobjedničke karte u rukama već tri kruga, no protivnici vas stalno sabotiraju. Ponekad igra zaboravi na teoriju vjerojatnosti i misli da je potpuno normalno da dvije kockice tri puta zaredom daju zbroj dvanaest. Ponekad imate dvadeset ovaca u rukama i pitate se što radite sa svojim životom i bi li ipak bilo pametnije otcatanat sve i otići ih čuvati na Velebit. Kao i u svakoj igri koja barem malo preslikava život, i u Catanu ima mita, korupcije, krađe, monopola, zakulisnih igara, trgovinskih blokada, slomljenih snova, urote, izdaje i narušenih prijateljstava. Partija se može odigrati i miroljubivo, bez ekscesa. Taman lijepo da stignete na Dnevnik.

Iako iskusni igrači društvenih igara Catan uglavnom ostavljaju u zapećcima svojih početničkih dana, ta igra ima široku i jaku bazu obožavatelja. Sve više se spominje i u popularnoj kulturi, pa tako možemo vidjeti i ekipu iz Teorije velikog praska okupljenu oko nje. Stoga ne čude brojna proširenja i verzije koje su izašle tijekom godina, a i dan-danas izlaze. Catan tako možete igrati glumeći da ste pirat ili vitez, možete širiti teritorije Federacijskog svemira ili pak pripitomljavati negostoljubivi sjever Westerosa, a možete i nositi svoju putnu verziju posvuda sa sobom i uveseljavati prijatelje činjenicom da odsada ne postoji prostor neadekvatan za postavljanje ploče. Kada ostanete bez prijatelja, tu je uvijek i online verzija.

Popularni Catan, kao i brojne druge igre možete zaigrati već u petak 23.11. od 19:30 h u Roots coffee & cuisine ili na još jednoj Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona, ove subote, 24.11. od 20:00 h. Ulaz je besplatan, a voditelj ili netko od posjetitelja će vam rado preporučiti neki dobar naslov i objasniti pravila.

Piše:

Ivana Roguljić za Udrugu F&ST