Back to Top

POČASNI GOST: Francesco Verso

Francesco Verso je višestruko nagrađivani talijanski SF pisac i urednik. Objavio je Antidoti umani, e-DollLividoBloodbusters i I camminatori. Livido (kojeg je na engleski prevela Sally McCorry pod nazivom Nexthuman) Bloodbusters su objavljeni I u SAD-u, UK i Kini (da, toj Kini). Kao urednik rad na multikulturalnom projektu Future Fiction u kojem objavljuje najbolje SF prijevode iz 20 zemalja svijeta s 8 različitih jezika. Projekt je dobio Best Publisher Award na EuroConu 2019. u Belfastu, a više o njemu možete pronaći na www.futurefiction.org.  

Francesco će na FantaSTikonu ponuditi bogat program, a dio naših organizatora koji ga je upoznao i slušao na Refesticonu prošle godine u Bijelom Polju (Crna Gora) s oduševljenjem priča o njegovim predavanjima, količini znanja koju ima i načinu na koji ga prenosi.  

1) World Science Fiction: Preserving the Biodiversity of the Future

U globaliziranom svijetu, vrijednost raznolikosti postaje sve važnija. Najbolji način kako održati žanr SF-a živim i modernim, kakav bi po definiciji i trebao biti jer je to žanr transformiranja, jest upravo različitost u književnim ostvarenjima. Predavanje nam otkriva SF iz drugih jezika, zemalja i kultura te naglašava vrijednost prijevoda pri stvaranju bolje i reprezentativnijeg tržišta literature.  

2) Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future

Solarpunk je novi žanr koji se fokusira na političke prakse i eksperimentiranje s alternativnim tehnologijama. Solarpunk pokušava spojiti ekološki održiva rješenja  s nadolazećim tehnologijama poput CRISPR-Cas9, 3D printanja, Big Dana, umjetne inteligencije i prostetike, kako bi se nadišli izazovi koje pred čovječanstvo postavljaju hiperkapitalizam i biolitičke struje. S porijeklom iz SF-a i radikalnog očuvanja okoliša, solarpunk promovira decentraliziranu infrastrukturu, uključivanje zajednice i učini-sam stavove.  

3) Anatomy of Future Bodies

U svojih 5 objavljenih romana, Francesco Verso istražuje različite načine kako ostvariti neku vrstu transhumanizma koja bi mogla voditi do posthumanizma. Upotrebljavajući raznolike SF tehnologije poput kiberpankovskih umetaka, 3D printanih proteza, uploadanja uma, umjetnih tijela stvorenih po uzoru na biološke organizme te nanotehnologije, njegove priče propitkuju samu narav ljudskih bića i često dvosmislene odnose koje imaju s tehnologijom kao alatom za nadvladavanje svih bioloških granica.  

4) EuroCon 2021.

Razgovor o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi.  

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku, a znatiželjnici će moći i kupiti poneku knjigu.