Back to Top

Najava programa devetog FantaSTikona

Od 17. do 19. ožujka 2023. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će se deveti FantaSTikon, konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike u organizaciji Udruge F&ST. Kao i prethodnih godina, i ovo izdanje ima svoje podteme, a ovaj put su to dvorci i Rumunjska. Program je pun zanimljivih predavanja, predstavljanja knjiga i igara, radionica i drugih aktivnosti.

Popularno-znanstvena i ostala predavanja

Darius Hupov javit će se iz Rumunjske i predstaviti tri njihova najznačjnija dvorca, kao i festival SF i fantasy filma. Mira Morović održat će popularno-znanstveno predavanje o tome kako nastaju potresi i možemo li se od njih zaštititi. Matej Šalinović će u predavanju „Robotika KUD Marjan“ prezentirati rad udruge te dati uvid u programiranje na raznim platformama koje se koriste u obrazovanju mladih. Milivoj Popović i Ben Huckabee  predstavit će proces rada kojim se od digitalne skulpture dolazi do maske koja se može koristiti u filmskoj produkciji najviše kvalitete. Tea Katunarić Kirjakov iz PIK Mornar pričat će o potopljenim gradovima, a Ema Vrljičak će predstaviti Anime zonu, novu radionicu u programu Kluba zona. Antea Benzon održat će predavanje o retrofuturizmu, odnosno o pogledu u budućnost iz prošlosti.

Skladatelj Nenad Vilović će reći zašto je njegov album instrumentalne ambijentalne space glazbe „Prizma“ objavljen tek nakon četiri desetljeća. Zdeslav Benzon će govoriti o berlinskoj školi elektronske glazbe, krautrocku i povezanosti sa znanstvenom fantastikom.

Književnost

Srebrenka Peregrin, nagrađivana spisateljica i pripovjedačica, predstavit će svoj roman “Frina: Ordio” koji spaja fantasy s krimićem i erotikom u povijesno-urbanom okruženju, a pripovijedat će i nekoliko rumunjskih narodnih priča.

Predstavit će nam se i CeKaPe Centar za kreativno pisanje i nagraditi najbolji drabble besplatnom kotizacijom za jednu od svojih poznatih, višednevnih škola kreativnog pisanja u Dvorcu Stara Sušica. Spisateljica Tanja Radman predstavit će svoj fantasy serijal Lex Legis, a Andrea Krikšić svoj dark adventure horror fantasy serijal u nastanku.

U sklopu FantaSTikona održat će se i radionice pisanja. Jedna od njih je tradicionalna radionica drabblea, kratke priče od točno stotinu riječi, a druga radionica kratke priče fantasy tematike, koju vodi nagrađivana autorica Sara Kopeczky. Da je kreativno pisanje značajno za FantaSTikon svjedoči i činjenica da se ove godine predstavlja peta zbirka kratkih žanrovskih priča.

Društvene igre i igre uživljavanja u uloge

Jere Veža i Mihovil Gašpić održat će po jednu D&D sesiju za posjetitelje konvencije. Toni Lozančić održat će okrugli stol na temu stolnih igara uloga (TTRPG) u kojem sudjeluju Game Masteri različitih profila i nivoa iskustva.

Luka Palac održat će playtest Rošade, Battle of the Heroes, koja donosi čari i inovacije društvenih igara 21. stoljeća u vječni klasik – šah. Lucija Klarić predstavit će „A Town by the Sea“, online igru u kojoj se izgrađuju mapa i likovi priobalnog gradića koji je u opasnosti zbog klimatskih promjena. Branislav Petković predstavit će društvenu igru ‘Vitezovi zdravlja’ i održati turnir.

Kvizovi i ostale zanimljivosti

Marko Jevtić održat će FantaSTikviz, u kojem posjetitelji mogu okušati svoje znanje u tri kruga FantaSTičnog kviza i proživjeti multimedijalno iskustvo prepuno vizuala, zvukova i video isječaka. Ivana Roguljić održat će kviz o vampirima u popularnoj kulturi.

Od dodatnih zanimljivosti izdvaja se radionica plesa kojeg vode Aljoša, Marin i Tanja, voditelji plesnog kluba West Coast Swing Split, koji osim plesa, vole društvene i računalne igre, kao i SF i fantasy. Uz to, vraća se i izdanje uživo tradicionalnog Geek Trivia Quiza.

Konvenciju će zaokružiti završna svečanost.


Više informacija može se pronaći na stranicama FantaSTikona.