Back to Top

Igram da ne ostarim: Ra – vjerski fanatizam i rasprodaja državne imovine

Originalni članak možete pronaći ovdje.

Egipatska mitologija oduvijek je bila predmet zanimanja mnogih, kako antropologa, etnologa i inih stručnjaka, tako i „običnih“ zanesenjaka. Božanstva, običaji i monumentalne građevine starog Egipta i dan-danas su nepresušni izvor priča, mitova i legendi, a njihovi motivi protežu se kroz brojna djela svjetskih umjetnika. Stoga ne čudi njihova integracija u svijet društvenih igara. Jedna od zanimljivijih svakako je aukcijska igra koja nosi ime jedne od najvećih „faca“ toga vremena – Ra. Znan i kao Amon-Ra, zaštitnik je Sunca, stvaralac svijeta i vrhovni bog starih Egipćana.

Igrače (dva do pet) ćemo pak zamisliti kao svojevrsne entitete koji tisućljeće i pol pohode razne aukcije i u čast svog idola pokušavaju (s)kupiti što je moguće više zemljišta, objekata, civilizacija i naklonosti faraonâ. Netko bi se mogao zapitati kako je moguće da se državnim vlasništvom tako olako trguje, no članstvo u kultu boga Ra otvara mnoga vrata. Mi ostali morat ćemo se zadovoljiti figuricom piramide i šarenim pijeskom u obliku deve.

Igra se odvija u tri epohe, a tijekom svake od njih igrači mogu obaviti po tri kupnje. Iako je moguće nadmetati se i za samo jednu ponuđenu stvar, isplativije je pričekati da se popuni svih osam izložbenih mjesta. Radi se o dvosjeklom maču jer se ponekad u ponudi nađu i potresi, suše i razaratelji civilizacija, koji poništavaju po dvije građevine/zemljišta/civilizacije koje imate ili upravo kupujete. (Kao kad nađete dvije prekrasne majice u dućanu, no ne smijete ih kupiti bez treće koja ih poništava, pa kupite još dvije iste. Mrzim kad mi se to dogodi.) Ponekad se u cijelu situaciju umiješa i sam Ra, koji prijeti uništavanjem svega u izlozima ukoliko se brzo ne nađe kupac.

Iako je (uz iznimku prirodnih katastrofa) ponuda šarolika, primamljiva i obećava sigurnu naklonost vrhovnog božanstva, treba stati na loptu i usredotočiti se na određeni način skupljanja bodova. Skupiti po malo od svega nije dobar način da vas netko primijeti. (Osobno, nikad ne bih pogledala tipa koji ima dvije različite zgrade, poplavu, zemljište i civilizaciju. No, pet istih zgrada, to je već druga stvar.) Na kraju svake epohe igrači dobivaju bodove za sva zemljišta koja posjeduju, no samo ako su uspješno navodnjena. Različite civilizacije koje su pokorili također donose bodove. Igrač koji je poput Varysa ili Grime Wormtonguea šaputao na uha najviše faraona osvaja pet bodova, a onaj koji je u političkim igrama obnašao ulogu fikusa kažnjava se oduzimanjem dva boda. Čak je i Ra svjestan da bez dobre veze sve pada u vodu. Na kraju treće epohe u računicu ulaze i sve piramide, sfinge, hramovi i ostala čuda arhitekture koja ste uspjeli uvrstiti u svoju zbirku.

Ukoliko štujete Ra ili pak u vama čuči zgodni arheolog naoružan bičem, pa čak i ako samo želite naučiti novu zabavnu igru, Ra možete isprobati već od ove subote od 20:00 h na još jednoj Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona. Ulaz je besplatan, a voditelj ili netko od posjetitelja će vam rado objasniti pravila ove ili neke druge igre.

 

Piše: Ivana Roguljić za Udrugu F&ST