Najava programa devetog FantaSTikona

Od 17. do 19. ožujka 2023. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će se deveti FantaSTikon, konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike u organizaciji Udruge F&ST. Kao i prethodnih godina, i ovo izdanje ima svoje podteme, a ovaj put su to dvorci i Rumunjska. Program je pun zanimljivih predavanja, predstavljanja knjiga i igara, radionica i drugih aktivnosti.

Popularno-znanstvena i ostala predavanja

Darius Hupov javit će se iz Rumunjske i predstaviti tri njihova najznačjnija dvorca, kao i festival SF i fantasy filma. Mira Morović održat će popularno-znanstveno predavanje o tome kako nastaju potresi i možemo li se od njih zaštititi. Matej Šalinović će u predavanju „Robotika KUD Marjan“ prezentirati rad udruge te dati uvid u programiranje na raznim platformama koje se koriste u obrazovanju mladih. Milivoj Popović i Ben Huckabee  predstavit će proces rada kojim se od digitalne skulpture dolazi do maske koja se može koristiti u filmskoj produkciji najviše kvalitete. Tea Katunarić Kirjakov iz PIK Mornar pričat će o potopljenim gradovima, a Ema Vrljičak će predstaviti Anime zonu, novu radionicu u programu Kluba zona. Antea Benzon održat će predavanje o retrofuturizmu, odnosno o pogledu u budućnost iz prošlosti.

Skladatelj Nenad Vilović će reći zašto je njegov album instrumentalne ambijentalne space glazbe „Prizma“ objavljen tek nakon četiri desetljeća. Zdeslav Benzon će govoriti o berlinskoj školi elektronske glazbe, krautrocku i povezanosti sa znanstvenom fantastikom.

Književnost

Srebrenka Peregrin, nagrađivana spisateljica i pripovjedačica, predstavit će svoj roman “Frina: Ordio” koji spaja fantasy s krimićem i erotikom u povijesno-urbanom okruženju, a pripovijedat će i nekoliko rumunjskih narodnih priča.

Predstavit će nam se i CeKaPe Centar za kreativno pisanje i nagraditi najbolji drabble besplatnom kotizacijom za jednu od svojih poznatih, višednevnih škola kreativnog pisanja u Dvorcu Stara Sušica. Spisateljica Tanja Radman predstavit će svoj fantasy serijal Lex Legis, a Andrea Krikšić svoj dark adventure horror fantasy serijal u nastanku.

U sklopu FantaSTikona održat će se i radionice pisanja. Jedna od njih je tradicionalna radionica drabblea, kratke priče od točno stotinu riječi, a druga radionica kratke priče fantasy tematike, koju vodi nagrađivana autorica Sara Kopeczky. Da je kreativno pisanje značajno za FantaSTikon svjedoči i činjenica da se ove godine predstavlja peta zbirka kratkih žanrovskih priča.

Društvene igre i igre uživljavanja u uloge

Jere Veža i Mihovil Gašpić održat će po jednu D&D sesiju za posjetitelje konvencije. Toni Lozančić održat će okrugli stol na temu stolnih igara uloga (TTRPG) u kojem sudjeluju Game Masteri različitih profila i nivoa iskustva.

Luka Palac održat će playtest Rošade, Battle of the Heroes, koja donosi čari i inovacije društvenih igara 21. stoljeća u vječni klasik – šah. Lucija Klarić predstavit će „A Town by the Sea“, online igru u kojoj se izgrađuju mapa i likovi priobalnog gradića koji je u opasnosti zbog klimatskih promjena. Branislav Petković predstavit će društvenu igru ‘Vitezovi zdravlja’ i održati turnir.

Kvizovi i ostale zanimljivosti

Marko Jevtić održat će FantaSTikviz, u kojem posjetitelji mogu okušati svoje znanje u tri kruga FantaSTičnog kviza i proživjeti multimedijalno iskustvo prepuno vizuala, zvukova i video isječaka. Ivana Roguljić održat će kviz o vampirima u popularnoj kulturi.

Od dodatnih zanimljivosti izdvaja se radionica plesa kojeg vode Aljoša, Marin i Tanja, voditelji plesnog kluba West Coast Swing Split, koji osim plesa, vole društvene i računalne igre, kao i SF i fantasy. Uz to, vraća se i izdanje uživo tradicionalnog Geek Trivia Quiza.

Konvenciju će zaokružiti završna svečanost.


Više informacija može se pronaći na stranicama FantaSTikona.

Izabrani autori ovogodišnje zbirke!

Dragi svi, došao je trenutak kojeg ste nestrpljivo čekali. drumrolls

Nakon pažljivog iščitavanja vaših priča, autori koje smo izabrali za objavu
u ovogodišnjoj zbirci su:

Ed Barol, Antea Benzon, Željka Franov, Aleksa Jadžić, Dubravko Jakovljević,
Tanja Jocić Stamatović, Vedran Mavrović, Nenad Mitrović, Srebrenka
Peregrin, Miloš Petrik, Marko Visković, Alma Zornić.

Čestitamo svim autorima i pozivamo vas na ugodno druženje na konu!
Nadamo se da ćemo imati prilike predstaviti zbirku uživo, a prije toga
očekujte još malo predstavljanja objavljenih autora na našoj stranici 🙂

Otvorene prijave za novi FantaSTikon

Znamo, falili smo vam. I vi ste nama. I zato smo sretni što napokon imamo dobre vijesti: 9. FantaSTikon stiže uskoro! Kad kažemo stiže, ne mislimo na Discord ni drugu virtualu, već na druženje uživo, a kad kažemo uskoro, mislimo od 17. do 19. ožujka. Ako želite doprinijeti ovogodišnjem konu, bilo kao…

…predavači
…izlagači
ili volonteri

… prijave su otvorene! Go boldly.

Veselimo vam se svima <3

FantaSTikon 2023 teme!

Teme FantaSTikona 2023 su dvorci i/ili Rumunjska. Ako ste prvo pomislili na vampire, svaka čast na poznavanju klasika žanra.
Dodatni bodovi ako ste se Stokerove knjige sjetili prije nego Sumraka. Iako teme obuhvaćaju puno više od krvožednih plemića, kao što ćemo vidjeti uskoro, hajmo se ovom prilikom prisjetiti najboljih knjiga i filmova s vampirima. Jedan od naših favorita je Povjesničarka Elizabeth Kostove, a sad da čujemo što vi kažete: koji su vaši omiljeni filmovi, serije ili knjige o vampirima?

Danas je preminuo dekan FESB-a, prof. dr. sc. Srdjan Podrug.

Bio je jedna od prvih osoba koje su pružile ruku našim upitima da, prvenstveno zbog mladih Splita, a u širem smislu i svih ostalih, radimo nešto radosno i korisno. Na FESB-u je naša ekipa (prije i poslije osnivanja Udruge F&ST) za njegovih mandata organizirala niz manjih i većih druženja, motivacija i edukacija, od Dana Društvenih Igara Split do naše konvencije.
Potaknuti time kako su nas, pod njegovim vodstvom, na FESB-u primili već pri organizaciji prvog FantaSTikona, osjetili smo se dobrodošlim kontinuirano raditi i dalje, na motiviranju mladih umjetnika i na popularizaciji znanosti, na spajanju Splita, Hrvatske i cijelog svijeta. Vjerujemo kako je približio FESB nama i nas FESB-u, jer smo dobrodošli bili i nakon njegovog drugog mandata (nakon prvog FantaSTikona).
Prije preuzimanja trećeg mandata, 2020. prilikom slučajnog susreta, pitao nas je kad ćemo opet biti na FESBu i što spremamo dalje, pokazavši ne samo da nas se sjeća već i da prati i podržava naš rad.
Nastavili smo i tokom tog trećeg mandata, u nekim novim okolnostima, koliko i kako su nam dopuštale.
U ime nas, naše udruge, umjetnika, znanstvenika, publike Hvala Srdjane na svakom primanju, na svakom pitanju i svakom osmijehu!
U linku, umjesto tužnih objava današnjeg dana, prenosimo intervju s početka trećeg mandata čovjeka koji je živio ne samo za fakultet, sveučilište i studente već je FESB (ne samo kroz naše događaje već i druge poput Festivala znanosti) rado redovito otvarao i djeci i mladima – neka rastu!

Prof.dr. Srdjan Podrug: Skoro 80 posto naših studenata zaposli se vrlo brzo, dio njih i u vrhunskih svjetskih tvrtkama. Ali, FESB može još bolje!

Natječaj za zbirku kratkih priča vol. 5

Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST raspisuje natječaj za petu zbirku kratkih priča.

Uvjeti natječaja:

– Prihvaćaju se priče pisane u žanrovima fantastike (fantasy), znanstvene fantastike, alternativne povijesti, horora s elementima fantastike i/ili znanstvene fantastike i priče s nadnaravnim elementima.
– Tema natječaja vezana je uz temuFantaSTikona 2023., a priča se treba izravno doticati barem jedne ili obiju tema: dvorci i Rumunjska.
– Radovi trebaju biti dužine do 8.000 riječi, poštivati općenita pravila za kratku priču te ne smiju biti prethodno objavljeni na bilo koji način.
– Odabranim autorima/cama nije dozvoljeno na bilo koji način objaviti prijavljenu priču dok se ne održi predstavljanje zbirke na FantaSTikonu 2023. ili drugom događanju u organizaciji Udruge F&ST.
– Priče mogu biti na hrvatskom, engleskom i jezicima s kojih se ne prevodi. Priče moraju biti pisane latiničnim pismom. Priče moraju biti lektorirane.
– Priče kojima autori nisu napravili niti pravopisnu i gramatičku provjeru (npr. putem MS Office Worda ili online servisa poput ispravi.me) automatski će biti diskvalificirane bez daljnjeg čitanja.
– Prijavitelji mogu biti iz cijeloga svijeta, dok god poštuju pravilo jezika.
– Svaki prijavitelj ima pravo poslati samo jednu priču.
– Na početku priče, u istom dokumentu, treba navesti ime i prezime, godinu rođenja i adresu stanovanja prijavitelja/ice.
– Prijava će biti automatski diskvalificirana ako priča na bilo koji način promiče i zagovara mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju.

Rok za prijavu je 23:59, 1. siječnja 2023. godine. Priče treba poslati na natjecaj@udrugafst.hr, a u naslovu e-maila treba stajati naznaka „Za zbirku”.
Žiri će odabrati najbolje radove za zbirku priča koja će biti objavljena u barem jednom elektroničkom obliku, a ovisno o sredstvima i u tiskanom obliku.

Autori/ce odabranih radova neće biti honorirani i zadržavaju svoja autorska prava te u slučaju tiskanja imaju pravo na autorski primjerak zbirke koji će biti moguće preuzeti na FantaSTikonu 2023. ili im na njihov zahtjev može biti poslan poštom.
Udruga F&ST ima pravo koristiti priče i njihove dijelove u svrhu promocije, uz uvjet navođenja autorstva.
Autor/ica najbolje priče bit će okrunjen/a petom nagradom FantaST.
Žiri zadržava pravo ne dodijeliti nagradu za najbolju priču ukoliko smatra da nijedna prijavljena priča ne zadovoljava kvalitetom.

Radujemo se vašim pričama. <3

4. zbirka kratkih priča

“Datoteke iz Knjige mrtvih” naslov je četvrte fantastikonovske zbirke kratkih žanrovskih priča. Zbirka je predstavljena na osmom FantaSTikonu, održanom online krajem listopada 2022. godine. Istom je prilikom dodijeljena i nagrada FantaST za najbolju priču u zbirci, koja je ovaj put, vrlo zasluženo, otišla Vedranu Mavroviću.

Od srca čestitamo i želimo Vedranu da piše što više jer mi to želimo čitati! Autori objavljeni u četvrtoj zbirci, abecednim redom, su:


Vedran Mavrović: Kameni zagrljaj


Krunoslav Mikulan: Obećana zemlja


Nenad Mitrović: Svedok


Miloš Petrik: Procep


Tatjana Luna Val: Babuške


Petra Valković: Ljudi Crne zemlje


Marko Visković: Deveto izranjanje


Alma Zornić: Bez Imena


 

Festival strip kulture i u Splitu: Comicator

Prvi splitski festival strip kulture Comicator počinje danas!
Tri crtača legendarnog Zagora u Splitu. Izložbe, crtanja, potpisi, predstavljanja, radionica za djecu, popusti na stripove.
Lokacije: Striparnica Columbo, Corto Maltese Street Food i Gradska knjižnica Marko Marulić posvećeni Zagoru, a Hrvatski pomorski muzej Split opusu splitskog crtača Alema Ćurina.
Naravno, publici i vrijednim organizatorima želimo da ovo bude tek prvi u nizu Comicatora.

GUEST OF HONOUR: Francesco Verso

Francesco Verso is an Italian multiple-award Science Fiction writer and editor. He has published: Antidoti umani, e-Doll, Livido, Bloodbusters and I camminatori. Livido (translated in English by Sally McCorry as Nexthuman) and Bloodbusters have been published in the USA UK and China. He also works as Editor of Future Fiction, a multicultural project, publishing the best SF in translation from 20 countries and 8 different languages, which won the Best Publisher Award at the 2019 EuroCon in Belfast. He can be found at www.futurefiction.org.

Francesco is going to offer a great programme at FantaSTikon. A part of our organisation team met him last year at Refesticon in Bijelo Polje (Montenegro) and they speak of him, his lectures, the amount of knowledge he has and the way he transfers it, with great delight.

1) World Science Fiction: Preserving the Biodiversity of the Future

The value of diversity is getting more relevant in regards to the issues of a globalized World. SF literary difference is the best way to keep the genre alive and fresh, as it should be by definition, because Science Fiction is the Fiction of Transformation. A guide to discover SF from other languages, countries and cultures and to understand the importance of translations in order to create a better and more representative market.

2) Solarpunk: new Science Fiction for a tech-wise and sustainable future

Solarpunk is a new genre with its center in the political practice and experimentation with alternative technologies; Solarpunk tries to merge ecologically sustainable solutions with the coming technologies of CRISPR-Cas9, 3D printing, Big Data, A.I and prosthetics, to tackle the challenges posed to humanity by hypercapitalism and biopolitical forces. With origins in SF and radical enviromentalism, Solarpunk promotes decentralized infrastructures, community engagement and do-it-yourself attitude

3) Anatomy of Future Bodies

In his 5 published novels, Francesco Verso has explored different ways to achieve a sort of Transhumanism that could lead to Posthumanism. Using diverse SF technologies like cyberpunkish implants and 3D printed prostethics, mind-uploading, bio-mimetic artificial bodies and nanotech, his stories question the very nature of human beings and the often ambiguos relationship they have with technology as a tool of overcome biological limits.

4) EuroCon 2021.

Free talk about the EuroCon in Fiuggi, March 2021.  

Lectures are going to be held in English, and some books are going to be available for sale.